Over vriendschap waarin alles komt en gaat

Gepubliceerd op 28 mei 2023 om 12:18

Leestijd - 4 min.

In iedereen schuilt een politicus of een priester. Beiden zijn maskers aan de voordeur.

Als je een authentiek en vrijer leven wilt leven zul je je echt moeten realiseren dat je in dat leven niet iedereen mee kunt nemen.

Dan heb je te accepteren dat je altijd in situaties zult komen dat je merkt dat je afstand neemt en afscheid neemt van mensen. Dat je ze los moet laten of het contact drastisch moet verminderen met een vriend of familielid, want je kunt ze niet in elke fase van je leven meenemen.’ ~ Kelly Weekers

 

Ik zag laatst een interview van Oprah met Michelle Obama. Volgens Michelle hebben we drie soorten vrienden nodig in ons bestaan:

  1. Een die op ons vooruitloopt en die we bewonderen omdat het ons eigen verlangen weerspiegelt.
  2. Een die naast ons loopt op elke stap van onze levensreis. (Iemand waarmee je je parallel ont-wikkelt. Die spiegel en spaceholder kan zijn voor gedeelde en doorleefde processen)
  3. Een waarin wij vooruitlopen op de ander en het verlangen van de ander raken en die we mee kunnen uitnodigen ook krachtige stappen voorwaarts te maken.

Het raakt me. Want ik merk de laatste tijd dat ik van bepaalde vriendschappen geen energie meer krijg, maar eerder verlies. Zeker als ik in oude reactie patronen terecht kom die mij - en die ander - niet werkelijk meer dienen. 🌀

 

Die ander kan dan in de veronderstelling zijn een 2 of 3 categorie voor mij te zijn. Maar in mijn beleving is het een categorie 3 die ik - verdrietig genoeg - (nog) niet meekrijg. Misschien wel nooit. Wie zal het zeggen…

 

En ik ken dit. Ik was andersom en op mijn beurt voor de ander ooit die 3-categorie die op herhalend emotioneel zenden stond en niet verder kwam dan dat niveau. Die ander die mij losliet en de eigen energie hoog te houden had en de connectie met mij niet meer voelde omdat ik mijzelf nog niet aanging op die diepere laag. Ik kon de verbinding niet maken. Voelde me vervolgens buitengesloten. Au! Maar ik sloot natuurlijk delen van mijzelf buiten. Ook au!

Soms is iets simpelweg nog niet erg genoeg voor iemand om de reis naar de diepere laag in zichzelf te willen maken. Om in zichzelf te zakken. Ja, ik zeg expres ‘willen’ want het is echt een innerlijk besluit; ‘en nu is het hoog tijd eens een tijdje naar mijzelf en mijn binnenwereld te gaan kijken’. Het herhalende belemmerende patroon mag echt wel eens stoppen. Je hebt er schoon genoeg van. Last van. Het is erg genoeg geworden.

 

Dus die categorie 3, daarvan leer ik dat ik niets anders kan dan door- en voorleven. Niet in de valkuil van ongevraagd coachen moet trappen, en niet meer continue beschikbaar hoef te zijn voor de herhalende verhalen - en de bijbehorende emotionele ejaculatie en dus het drama - van de ander die alleen maar op ‘zenden’ staat. Niet in staat ook maar iets te ontvangen. Weg verbinding.

En op het moment dat ik wel iets teruggeef en spiegel en het raakt dit het overlevingsmechanisme van de ander (te merken aan weerstand). Dan weet ik dat ik de kern raak. Maar dat het ‘simpelweg’ (nog) niet kan landen bij de ander. En als ik merk dat die landingsplaats (nog) mist, dan kan ik dat enkel toelaten er te zijn. En tegelijkertijd, direct het besef dat ik met een overlevingsmechanisme praat waarmee ik geen verbinding meer mee wil en kan maken. ‘Let it be 🐝’ is mijn mantra hier tegenwoordig.

Sinds ik anders kijk - en voel wat voor mij wel en niet klopt - kan ik bijvoorbeeld zien dat de ander nog in bepaalde patronen zit. En die kunnen ook nog gewoon oude patronen in mij raken en dan verzand ik in een ‘re-ageer patroon’. Daar heb ik mijzelf dan weer uit te halen omdat ik voel dat er ‘iets in mij niet kloppend is’. Ik re-ageer nog wel, maar steeds korter en met gepaste afstand. Hiermee bewaak ik mijn eigen energie en hou ik deze hoog. ‘Rise above’ noemen Michelle & Oprah dit. Ik noem het ‘mijn ruimte zuiver en schoonhouden’ zodat ik helder blijf zien en voelen achter datgene dat gezegd wordt. 🫧

In iedereen schuilt een politicus of een priester, beiden zijn maskers aan de voordeur. Iedereen heeft beide maskers in zich. Wat er aan de achterdeur zit, is echt. Dat helpt mij als ik veel - en veel verschillende - verhalen naar me toe krijg. Ik voel nog even verder op die achterdeur tegenwoordig. 🎭

 

Ik kan mij wel hardop verwonderen, maar de ander kan het soms niet ontvangen. Of diezelfde diepte bereiken in zichzelf. Het landt niet..

 

En… ik ga er ook werkelijk niet over. Over die ander die het zou moeten kunnen zien en voelen.🪞

 

Ik zou nog aanvullend een vierde categorie willen toevoegen aan de soorten vriendschap. Die van je eigen beste vriendin/vriend zijn. Als je dat echt bent, kun je helder voelen waar je energie van krijgt, wie en wat je voedt. Laten we onszelf op 1 zetten in ons bestaan. Aan wie willen we dienstbaar zijn? Van wie willen we leren? Met wie willen we alles delen?

𝘞𝘢𝘢𝘳𝘰𝘮 𝘥𝘦𝘦𝘭 𝘪𝘬 𝘥𝘪𝘵? Ik deel dit soort artikelen om zelf al schrijvende de ongrijpbare dynamiek en energie in relaties te kunnen doorgronden en doorvoelen. Mijn intentie met het delen van deze doorleefde en 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘰𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦𝘷𝘦𝘳𝘩𝘢𝘭𝘦𝘯 is 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘬𝘭𝘢𝘯𝘵𝘦𝘯 herkenning, houvast en/of een ander perspectief te bieden en ze aan te zetten in een positievere beweging daar waar ze nu gedoe en stagnatie ervaren.

𝘐𝘬 𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘮𝘦𝘵 mensen die gedoe met zichzelf en anderen ervaren en willen onderzoeken waar dit patroon vandaan komt, om dit vervolgens te accepteren en op te lossen zodat het weer krachtig voorwaarts stroomt. 𝘋𝘪𝘵 𝘥𝘰𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘣𝘦𝘶𝘳𝘵𝘦𝘯𝘪𝘴𝘴𝘦𝘯 in het verleden te onderzoeken 𝘻𝘰𝘥𝘢𝘵 de𝘻𝘦 𝘨𝘦𝘦𝘯 belemmeringen 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘕𝘜

Some friends come for a reason, a season or a lifetime. Love is blind, but friendship is clairvoyant. 💫

Benieuwd of het jou raken kan. Ben of herken je hier iets van?

Ik ben Selma van der Heiden. Via www.krachtigvoorwaarts.com kun je bij mij terecht voor coaching, opstellingen en workshops intuïtief schilderen.

Ik breng energie in organisaties en mijn benadering zet iedereen ‘aan’ in de transformatie zodat beweging en perspectief ontstaat en het effect van de transformatie geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten, kennismaken of even sparren?

📬 stuur gerust een berichtje naar selma@krachtigvoorwaarts.com

📞 bel of stuur een appje naar 06 – 52 321 455

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.