Ga jij over jouw grenzen of laat jij over jouw grenzen gaan?

Gepubliceerd op 2 mei 2023 om 20:49

Leestijd - 3 min.

Zie jij het wel helder?

🤓 Ik ben sinds vandaag aan ‘de multifocalebril’. Al die tijd gedacht dat ik een slow-reader was met te weinig focus. Maar ik kon het dus niet helder zien. Vermoeiend. Letterlijk! :) 🔎

Die parallel trek ik nog even door. Want ik zag lange tijd eigenlijk heel veel niet zo helder. Tot ik het via familie- en tafelopstellingen aan kon kijken. 🪆🪆🪆De sluiers eraf, de schellen van mijn ogen. Pijnlijk en bevrijdend. 👁️👁️

‘Wij bieden u helder zicht’ is de slogan van de optiek hier. Tot mijn grote schrik zag ik toen ik mijn nieuwe bril opzette alles behalve helder! 😱

Wat ik hierover leer is dat mijn brein zich mag leren ontspannen. Want mijn oog heeft zo lang in de aanpassings- en compensatiestand gestaan dat het nu opnieuw mag leren hoe het ook moeitelozer helder kan zien.

Mooie parallel met mijn leven waarin ik ook uit mijn hoofd (en al mijn slavendrijvers) heb leren gaan en nu kan zakken en voelen in mijn lijf wat klopt en wat niet. En dat spanning en pijn in mijn lijf tegenwoordig mijn waarschuwingssignalen mogen zijn dat ik weer eens teveel mijn best doe, te hard doorga of me teveel aanpas.

En… dat controle een illusie is. Dus ontspan ik meer. Neem ik meer waar. En voel en luister ik meer.

Kom ook uit de aanpassings- en compensatiestand!

Als je bijvoorbeeld altijd hebt geworsteld met onmacht omdat je jezelf altijd moest aanpassen en niet echt gehoord en gezien werd. En jouw ‘altijd maar (gevraagd of ongevraagd) aanpassen aan anderen en niet luisteren naar wat je zelf voelt’ in je volwassen bestaan je tweede natuur geworden is. Dan mag je nog leren zien dat je daardoor juist je macht weggaf en -geeft, simpelweg omdat je nooit hebt geleerd hoe gezonde grenzen voelen en je deze ook niet hebt leren aangeven. Dan voel je je slachtoffer, wordt je boos, brandt je op. En je blijft slachtoffer totdat je het patroon en de oorzaak hiervan wel helder hebt.

En zelfs als je het helder hebt, is het hierna nog steeds hardnekkig om nieuw gedrag dat jouw ware zelf dient te kiezen en laten zien. Ook je omgeving moet wennen. Jij voelt je schuldig en valt primair nog wel eens in dezelfde grenzeloosheid. Maar je ziet wel steeds sneller dat je moet bijstellen omdat je hebt leren voelen; ‘dit klopt voor mij niet’. Je systeem mag leren ontspannen en tijd kopen in het verkennen van jouw grenzen, je brein heeft nog iets meer tijd nodig dan je lichaam. Be patient en mild with yourself! Kom op een aantal checkpoints op de dag terug bij jezelf en vraag jezelf: ‘wat ervaar en voel ik nu?’ Experimenteer ook een beetje met hoe je liefdevol grenzen stellen kunt. Oefen anders bij mij, dat helpt enorm! :)

🎈Tegenwoordig kan ik het (de nog ongeheelde pijnlijke stukken die mij in een automatische trigger kunnen trekken) in een continue ‘loop’ ♾️ steeds sneller herkennen, erkennen, er expressie aan geven en weer loslaten. Het voelt zoveel vrijer en milder! 🕊️

 

🪞Vaak is ons verleden - of zijn trauma’s in onze systemen - te pijnlijk om aan te kijken en hebben we erover heen een verhaal gemaakt als mantel der liefde voor onszelf - en naar anderen - om de pijn niet te hoeven voelen en onszelf te beschermen.

 

🌀Loop jij ook steeds weer vast in bepaalde patronen en kun je de oorzaak hiervan niet duiden of achterhalen? Laat het systeem het dan eens voor je helder maken. Kom eens een tafel-opstelling doen en laat je raken in wat de opstelling jou wil laten zien, waarna je het vrij kunt laten. 🪆🪆🪆

 

Mogelijk vallen jou ook de sluiers af en schellen van de ogen. Maar het helpt je wel vrijer en met meer authentieke kracht in je bestaan te staan. Je kunt met een meer heldere blik, wijzere keuzes maken vanuit liefde voor jezelf. 💜☯️

 

Wat zie jij nog met een roze bril? Bedek jij misschien nog oud zeer met de ‘mantel der liefde’? Bots je tegen patronen op, loop je vast en heb je de verklaring simpelweg niet in beeld?

 

Wees welkom! Ik laat het je helder(der) zien. :)


Ik ben Selma van der Heiden. Via www.krachtigvoorwaarts.com kun je bij mij terecht voor coaching, opstellingen en workshops intuïtief schilderen.

Ik breng energie in organisaties en mijn benadering zet iedereen ‘aan’ in de transformatie zodat beweging en perspectief ontstaat en het effect van de transformatie geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten, kennismaken of even sparren?

📬 stuur gerust een berichtje naar selma@krachtigvoorwaarts.com

📞 bel of stuur een appje naar 06 – 52 321 455

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.