De zeven elementen van vertrouwen

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 11:32

Leestijd - 2 min.

Ik kom wel eens in organisaties waar vertrouwen onder druk staat.

Ik zag laatst een filmpje van Brené Brown, waar ik groot fan van ben. Hierin ontleedt zij het containerbegrip ‘vertrouwen’.

Ook zie ik vaak in organisaties dat waarden wel ergens gepredikt staan als vage containerbegrippen. Maar dat deze in te veel gevallen nog steeds niet zijn vertaald naar ‘hoe doen we dan’

Waarden platslaan, door deze te vertalen en uit te dragen in concreet zichtbaar gedrag en dit dagelijks laten zien. Dat kun je beter samendoen. Want woorden hebben lading en voor veel mensen een andere betekenis. Daarom is het belangrijk om samen woorden te kiezen waarin ieder individu zichzelf in herkennen kan. En ook kan herkennen in de gedragingen van de ander.

Ik kan je helpen deze vertaalslag samen te maken. En vervolgens je evaluatiegesprekken zo in te richten dat deze ook daadwerkelijk gelijkwaardige gesprekken helpen faciliteren. Gesprekken die ook reflecteren op het leiderschap in jouw organisatie.

Als voorbeeld hieronder de inventarisatielijst van Brené Brown over de zeven elementen van vertrouwen. 

BRAVING

  1. Boundaries (Stel Grenzen)
Grenzen stellen is duidelijk maken wat oké is en wat niet, en waarom. ‘Gedrag wat niet kan’ niet aanspreken of begrenzen is een van de grootste energy-killers in een team en organisatie.
  2. Reliability (Toon Betrouwbaarheid)
Doe wat je zegt dat je gaat doen. Op het werk betekent dit dat je je bewust moet blijven van je eigen competenties en beperkingen. Dit, zodat je niet te veel belooft en in staat bent om toezeggingen na te komen en tegenstrijdige prioriteiten in evenwicht te (helpen) brengen.
  3. Accountability (Toon Eigenaarschap)
Jij bent eigenaar van jouw fouten. Own it! Verontschuldig je en maak het weer goed. Fouten maken is geoorloofd, mits accountability en niet 100 x dezelfde ;)
  4. Vault (Houd de Kluis hermetisch gesloten!)
Deel geen informatie of ervaringen die niet van jou zijn om te delen. Ik moet weten dat mijn vertrouwelijkheid wordt bewaard en dat jij geen informatie over andere mensen met mij deelt die vertrouwelijk zou moeten zijn.
  5. Integrity (Toon Integriteit)
Moed verkiezen boven comfort; kiezen wat goed is boven wat leuk, snel of gemakkelijk is; en je waarden in de praktijk brengen; ‘geen woorden maar daden’ zeg ik dan als Rotterdamse!
  6. Non Judgment (Laat je oordeel achterwege)
Ik kan vragen wat ik nodig heb. En jij kunt vragen wat jij nodig hebt. We kunnen praten over hoe we ons voelen zonder oordeel.
  7. Generosity (Gulheid)
Je vult niet voor mij in en interpreteert mijn intenties, woorden en daden op de meest open en genereuze wijze. En je checkt bij mij in als ik iets doe of laat. Ga die dialoog aan. Zo vaak blijft men in stille wrok. Dat verzuurt en blijft sudderen…

Nu je bovenstaande gelezen hebt denk je vast. Zo vanzelfsprekend dit. Waarom is dit in de praktijk dan zo lastig?

Omdat we in de praktijk te maken hebben met systemen en die zijn meestal sterker dan het gedrag van het individu. Reden te meer om zeer helder te worden over gedrag en handvaten te bieden voor de dialoog hierover.

Je zou gebaseerd op bovenstaande lijst gezamenlijke workshop sessies kunnen insteken als je het hebt over vertrouwen als containerbegrip in je organisatie… Zo kun je ook je andere waarden samen ontleden. Lijkt het je wat? Ik help je graag! :) Een positieve cultuur bouw je samen.

Ik ben Selma van der Heiden. Via www.krachtigvoorwaarts.com kun je bij mij terecht voor coaching, opstellingen en workshops intuïtief schilderen.

Ik breng energie in organisaties en mijn benadering zet iedereen ‘aan’ in de transformatie zodat beweging en perspectief ontstaat en het effect van de transformatie geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten, kennismaken of even sparren?

📬 stuur gerust een berichtje naar selma@krachtigvoorwaarts.com

📞 bel of stuur een appje naar 06 – 52 321 455

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.