Een Trigger maakt Bigger

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 12:05

Leestijd - 3 min.

Reageer niet vanuit een trigger

Soms kan een gebeurtenis of iemand die iets tegen je zegt je enorm raken. Je eerste impuls is dan om (verbaal) van je af te slaan, weg te lopen of in stil verzet te gaan. De welbekende ‘fight-flight-freeze’ stress respons.

Als je mij vroeger op de verkeerde manier raakte, dan kon ik nogal primair reageren. Dan was ik boos en dan deed ik boos. De ander voelde zich dan onveilig. Toen ik dat dan weer hoorde werd ik verdrietig. Want ik ben toch een goed mens en te vertrouwen? Ja, inmiddels weet ik dat ik beide ben. Ik ben dus in mijn gedrag eng en onveilig geweest voor de ander. AU! 

Inmiddels heb ik veel schaduw-werk verricht. Dat wil zeggen, monsters opgegeten waarvan ik echt dacht dat die buiten mijzelf lagen. Dat ik echt geen dader was van de emoties van de ander(en), maar anderen waren wel dader naar mijn emoties. Echt. Hier moest ik over heen groeien. Ik was ook wars en allergisch van slachtoffergedrag overigens… En guess wie het grootste slachtoffer was? Yes. Me! Een beste Mindfuck wel he?

Dus ik dank mijn triggers die zaken voor mij hebben uitvergroot die ik in mijzelf eerst nog aan te kijken had. 

Tips als het allemaal te spannend wordt en je emoties door je lijf gieren?

Lees hier mijn tips hoe je volwassen en professioneel met emoties en triggers om kunt gaan.

 • Tel tot tien. 

 • Lean back; leun letterlijk achterover en voel wat er te voelen is in jezelf. Denk ook; It's ok, ik mag boos zijn. En ga het innerlijk onderzoeken, zeg nog even niets. Of zeg: ik voel dat ik nu (te) boos ben en ik neem even een time out.

 • Denk bij jezelf; ‘waar ik nu in geraakt wordt, daar vind ik iets van’. Hup, daar is je oordeel. En vervolgens sluit je deze gedachte dan af met ‘net zoals ik’. Onderzoek waarin je zelf ook nog een dader en slachtoffer kunt zijn en neem dit eerlijk aan in jezelf.  Voel je hem verzachten? 

 • En.. onderzoek je oordeel naar de ander; ‘kun je werkelijk weten dat wat jij denkt ‘waar’ is?’ Vraag jezelf af met welke bril of lens jij zelf kijkt en probeer uit te zoomen. Voel je dat je ontspant al?

 • Wat geef je aandacht? ‘Where attention goes, energy flows’. Herinner dat feedback altijd reflecteert naar jezelf. Mooie dingen die een ander doet en dus ook de minder mooie dingen.

 • Wanneer je de ander aanspreekt doe dat dan vanuit jezelf en zeg; ‘ik voel, ik ervaar en ik wil…’

 • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Vraag altijd na of je goed begrepen hebt wat de ander bedoelt.

 • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Niemand kan in het hoofd van een ander kijken en je weet dus nooit wat de ander wil gaan zeggen. Als iets onduidelijk is, vul dan niet in maar vraag na wat er bedoeld wordt.

 • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Sta open voor de ander, wees eerlijk in hetgeen je duidelijk wilt maken en ben oprecht nieuwsgierig naar de ander.

 • Laat OMA thuis: Probeer je Oordelen, Meningen en Aannames/Adviezen voor je te houden en luister met een open houding naar de ander.

 • Pas LSD toe: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen kan helpend zijn om aandachtig te luisteren. Als je LSD goed beheerst, kan dit de relatie ten goede komen.

 

Hoe voelt het nu? Kun je nu in tweede aanleg reageren vanuit een geëmancipeerd hebben leren omgaan met je eigen emotie hier? De enige die je kunt sturen is jezelf. Emoties zijn feedback om samen (ieder voor zich) op te reflecteren en vervolgens in eigendom te nemen wat gezegd moet worden vanuit een gezonde, krachtplek en dus niet vanuit een overlevingsmechaniek of -patroon.

 

En niet vergeten: Wat je zegt ben je zelf. Kinderlijk eenvoudig. Of niet?

 

 

Worstel je hier zelf mee of begeef je je in een mandje vol met triggers of getriggerde mensen in jouw team?

 

Bel of mail me als dit iets in jou triggert ;) Dan brainstormen we er samen eens over bij een kop koffie of thee. -> selma@selmacoacht.nl of bel 06-52321455.

PS: ik heb het hier over de individuele en persoonlijke onderlinge dynamieken in een team en tussen individuen. Want teams kennen ook weer eigen patronen en een eigen dynamiek. Als je door de ‘groepsbril’ kijkt vallen je weer andere en soms grotere en oudere onderstromen en processen op, die je niet ziet als je alleen naar de afzonderlijke individuen kijkt. En je kunt team interventies op meerdere invalshoeken inzetten natuurlijk. Denk aan gezamenlijke doelen & resultaten, betrokkenheid en eigenaarschap, aansluiting binnen je organisatie, rollen en verantwoordelijkheden. 

Ik ben Selma van der Heiden. Via www.krachtigvoorwaarts.com kun je bij mij terecht voor coaching, opstellingen en workshops intuïtief schilderen.

Ik breng energie in organisaties en mijn benadering zet iedereen ‘aan’ in de transformatie zodat beweging en perspectief ontstaat en het effect van de transformatie geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten, kennismaken of even sparren?

📬 stuur gerust een berichtje naar selma@krachtigvoorwaarts.com

📞 bel of stuur een appje naar 06 – 52 321 455

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.