Innerlijk vrij en kloppend leven

Gepubliceerd op 8 december 2022 om 15:53

Leestijd: 11 minuten - photo credits to Gregory Colbert

En nu is het genoeg! Ken je dat gevoel? Dat je weerstand ervaart? In je leven of in je lichaam? Ook voor mij was het genoeg. Ik nam het innerlijke besluit dat het anders moest. Dat ik het anders wilde. Maar hoe? Met reguliere geneeskunde en therapie ging ik het niet redden, dat had ik al geprobeerd. Het zat diep maar kon er met mijn hoofd niet bij. Tot iemand mij over familieopstellingen vertelde. En mij aanraadde te onderzoeken wie ik écht ben. 

Familieopstellingen hielpen mij om mijn patronen te doorbreken. Ik leerde wat mijn plek is in deze wereld en waar mijn potentie ligt. Deze systematiek maakte voor mij zichtbaar wat er zich in die diepte, het onzichtbare, afspeelt. En dat was heel iets anders dan wat ik er met mijn verstand van had gemaakt.

Om weer grip te krijgen op mijn kwaliteit van leven had ik eerst inzicht nodig. Inzicht in mijn familiesysteem. En nu? Doordat ik op mijn plek sta, stroom ik meer als mens, als moeder, als freelancer, vriendin en coach.

Voor mij betekent dit dat ik nu anders in het leven sta. Ik ervaar dat ik innerlijk vrijer en kloppend leef! Ik beoefen mijn waarachtigheid, liefdevolheid en aanwezigheid in mijn relaties. Familieopstellingen doen dit ook voor jou. Dat is natuurlijk een prettig vooruitzicht.  Maar… wat zijn familieopstellingen? Hoe werkt het? Dat leg ik je graag uit.

Wat betekent dat? Een familieopstelling?

Familieopstellingen noemen we ook wel systemisch werk. Ons leven lang maken wij deel uit van systemen. Dat kan je gezin zijn. Of school, je werk of je vriendenkring. En deze hebben allemaal invloed op ons functioneren. Als je op jouw eigen plek in het systeem staat, dan werkt dit goed voor je. Sta je daar niet? Dan kun je hier last van hebben.

Een opstelling legt de vinger op de zere plek. Zodat jij kunt voelen: “Het zit hier.” Het legt loepzuiver bloot wat nog niet gezien en doorvoeld is in jouw systeem. Alles is energie. Ook angst, boosheid en verdriet. Als dat kan stromen, stroom jij ook weer. 

Wat kan een familieopstelling voor jou betekenen?

Je krijgt in korte tijd inzicht. Niet door te praten in lange therapeutische sessies. In één dag krijg je zoveel inzichten. Het verandert jouw kijk op jouw situatie. Waar dat voorheen erg lastig leek, weet je nu ineens hoe je kunt handelen. Je bent in staat om ander gedrag te kiezen. En die patronen die je belemmerden, los te laten. 

Hoe werkt het?

Els van Steijn - coach en schrijver van het boek De Fontein -omschrijft dit heel treffend aan de hand van de vergelijking met een champagnetoren. 

Beeld je een champagnetoren in. De champagne die bovenin wordt ingeschonken, stroomt in alle glaasjes daaronder. Als alle glazen goed staan, dan stroomt het. En dat is precies de manier waarop het werkt in een familiesysteem. Je bent een product van het gezin waaruit je komt. In deze vergelijking sta jij in een van die glazen. Jouw ouders of je broers en zussen staan elk in hun eigen glaasje. Jij staat in je kracht als je in je eigen glas staat. Op jouw plek. Sta je in de verkeerde glas, op de verkeerde plek, dan verlies je je kracht. 

Een voorbeeld: Je zorgt voor je moeder. Op dat moment stijg je een plaats omhoog en sta je eigenlijk in het glas - of de plek - van je moeder. Een ander voorbeeld: als ouder kun je een plaats dalen als je je afhankelijk opstelt van je kinderen.  Hoe je omgaat met angst, verlies of pijn, komt van je (voor)ouders. Iedereen in de hele bloedlijn telt mee. Broers, zussen of jong of oud. Zelfs familieleden die je nooit gekend hebt.

Voor de duidelijkheid; je hoeft het niet goed te maken met je familie.  Je hebt ‘enkel’ je lot te aanvaarden. Dat is hoe de wetten in het systeem werken. Het is niet eerlijk of rechtvaardig. Het is gewoon zoals het is. Het is de package deal van jouw systeem – met alle goede en slechte dingen - die jij aan te nemen hebt. Je hebt uit te gaan van het idee dat iedereen heeft gedaan wat ‘ie kon. 

Wat betekent dit voor jou? Jij kent jouw plek en neemt deze in. Als je dat doet, dan stroomt het, ben je meer ontspannen. Je ziet er zelfs jonger en zachter uit. Mensen vertoeven graag in jouw aanwezigheid omdat jouw glas kan overstromen van liefde.

Wat zijn dan die hardnekkige patronen?

Misschien herken je dit wel? Altijd ‘aan’ staan. Perfectionisme. Overal iets van vinden. Anderen veroordelen. Regelmatig conflicten in (werk)relaties. Moeite met accepteren wat er op je pad komt. Te lang vasthouden aan zaken die niet goed voor je zijn. Te veel verantwoordelijkheid op je schouders nemen. Geen waardering voelen. Boos! Moeite met groepen. Moeite met je eigen grenzen en jezelf voelen.

Je voelt je alleen. ‘Jij moet ook altijd alles alleen doen’, verzucht je vaak. Je doet alsof je niemand nodig hebt. Je hangt de grapjas uit. Of skipt sociale gelegenheden met een smoes. Je vlucht in drank, seks, roken, eten, shoppen of wat dan ook om te kunnen verdoven, om niet te hoeven voelen.

De beperkingen van overlevingspatronen

Wij mensen, wij zijn pijnvermijders. Om niet te hoeven voelen, spelen we mooi weer. En passen we ons aan. Of gaan we heel hard werken. Gedragen we ons naar de verwachtingen van anderen. We gaan pleasen. Het is ons overlevingsgedrag. 

Ook ik had als overlevingspatroon een andere gedaante - een avatar - van mijzelf opgebouwd om mijn kwetsbaarheid te beschermen. Die van een sterke onafhankelijke vrouw.

Op zich niets mis mee zou je denken. Maar het diende mij niet meer. Het beperkte mij. Ik verloochende mijzelf natuurlijk. Die andere gedaante was slechts een masker of een harnas om ervoor te zorgen dat ik niet echt geraakt kon worden. Tegelijkertijd kon niet mijzelf zijn. Zo liep ik dus vast.

Maar wie was ik dan eigenlijk (z)onder deze altijd maar strijdende avatar? Die ook anderen gebruikte om haar perfectie leventje op te bouwen. AU! Als ik maar genoeg ging verdienen, een autoriteit werd op mijn vakgebied, voor mijzelf kon zorgen, mijn onafhankelijkheid bewaakte. Dan kon niemand me meer kwetsen. Niemand kon mij meer pijn doen. 

Ik besefte dat er dan ook niets moois meer binnenkomt. Als je die poppenkast speelt. Je verschuilt achter een masker. 

Gedrag en patronen blijvend doorbreken

Ik heb 'the hard way’ geleerd dat ik mijzelf nooit meer zo mag verloochenen. Het avatar-bestaan was een valse veiligheid. Het werd een kooi voor mijn ziel, voor mijn echte zelf. 

Inmiddels ben ik vrij(er). Ik weet goed wie ben. Vanuit dat bewust ZIJN, ben ik nu in staat te zorgen voor mijn eigen gekwetste delen. Dat is onafhankelijk van het gedrag, de oordelen en de verwachtingen van anderen. Daarin heb ik mijzelf vrijgemaakt. Dat is een heerlijk gevoel! 

De ander mag ook zelf die zekerheid in zichzelf vinden. En mag gaan onderzoeken wat de eigen gekwetstheid met hem of haarzelf doet. En heeft daarin voor zichzelf te zorgen. Man! Wat ingewikkeld eigenlijk, als iedereen daarin voor elkaar moet zorgen! Maar dat is wel de dynamiek en verstrikking waar we in (werk)relaties meestal in terecht komen. Het stagneert, er is weerstand en drama. Ik ervaar nu meer rust en vrede. En kan thuiszijn in mijzelf. Dat geeft me vertrouwen. Hierdoor kan ik me beter verbinden met anderen. Ik blijf nu beter in verbinding met mezelf. Dat gun ik anderen ook!

Vrijheid in relaties

Ik denk dat ik simpelweg beter omga met persoonlijkheden - ego’s - omdat ik die strijd tussen persoonlijkheden zo goed herken. Ik heb zoveel in mij aangenomen en mijzelf vergeven. Ik ben vergevingsgezinder naar de ander. Inmiddels kan ik vanuit de ziel - vanuit liefde en met compassie - zien wat er zich tussen de persoonlijkheden afspeelt. En ik kies daarin mijn respons.

Ik ga uit van het goede in de ander. En dat de ander zijn of haar eigen onzekerheden heeft aan te kijken. En ook zichzelf vergeeft en zekerder wordt. Dat geeft me toch een vrijheid in relaties! Ik gun iedereen die vrijheid en verantwoordelijkheid!

Met gemak door het leven

Familieopstellingen gaan erom dat je zelf op jouw plek mag gaan staan. Wat andere mensen uit het systeem ook doen of hebben gedaan. Het gaat er niet om die personen op hun plek te krijgen. Het gaat om het in nemen van jouw plek. Het systeem kun je niet veranderen, alleen maar aannemen.

Je triggers vermijden is geen genezing. Genezen gebeurt wanneer je getriggerd wordt en je in staat bent om door de pijn, het patroon en het verhaal heen te gaan en je weg te bewandelen naar een andere uitkomst.

Hoe ziet een familieopstelling eruit?

Je komt in de basis nieuwsgierig naar een opstellingendag. Soms weet je nog niet zo goed wat je moet vragen, dat geeft niet, dan onderzoeken we dat ter plekke samen. Een familieopstelling doe je in een groep met andere deelnemers. Deze mensen kennen elkaars verhalen of achtergrond niet. Ik begeleid je tijdens een opstelling met jouw vraag. Ik werk met zo’n acht deelnemers per groep. Iedereen mag een opstelling inbrengen, het hoeft niet. Je mag ook alleen kijken en als resonant gaan staan in de opstelling van een ander. De aanpak kan per therapeut of coach verschillen. Lees hier meer over mijn aanpak.

De andere deelnemers in de opstellingendag spelen een belangrijke rol. Zij representeren in de opstelling je - soms overleden - familieleden of andere belangrijke personen of thema’s in je leven. Ze resoneren met de energie van je familieleden. Wij noemen hen dan ook resonanten. Wanneer de resonanten gekozen zijn, stellen we ze op. Dat betekent dat jij ze op een plek in de cursusruimte neerzet waarvan jij denkt dat ze moeten staan ten opzichte van jezelf of van elkaar.

Het bijzondere is dat deze mensen - zodra zij opgesteld staan - ervaren hoe het is om in de schoenen van degene te staan die zij representeren. Ik stel hen een aantal vragen. Zij laten vervolgens zien wat zich afspeelt in de personen die zij representeren. En geven jou zo waardevolle inzichten. Ik vraag ze soms weer aan de kant te gaan en een eigen beweging in de kamer te volgen. Zo zie je dat wat jij zag, niet was hoe het systeem het laat zien. Dit kan een intens moment zijn. Voor zowel jou als voor de resonanten. Bijzonder is dat we in korte tijd de vinger op de zere plek leggen. Door te zien en te ervaren hoe de resonanten reageren, krijg je direct inzicht. De kern van het belastende patroon waar je al zo lang mee rondloopt, wordt helder, doorvoeld en aangenomen.

Nooit meer die valkuil? Omarm je kwaliteiten!

Familieopstellingen is ook voor mij nooit klaar. Het is een continu proces. Het leven is dat ook en wij zijn altijd in wording. Ook ik ben gewoon maar een mens. En ja, ik heb ook gewoon nog regelmatig in de spiegel te kijken want het leven is een grote spiegel. Ik kan vanuit de plek van liefde respons geven. En minder vanuit zelfbescherming. Dat was mijn oude patroon. Wanneer ik nu getriggerd word, kies ik ander gedrag, uit mijn liefdevolle deel. Nog niet altijd, ook ik ben imperfect. Wel laat ik daarna al snel mijn kwetsbaarheid en lerend vermogen zien. Daar ben ik zeer helder in geworden.

Voor mijn gekwetste en mijn overlevingsdelen zorg ik nu zelf. Ik ben daar liever voor en ik heb ze aangenomen, want daar komen ook mijn grootste kwaliteiten uit voort. Het verschil is alleen dat ik ze vanuit liefde inzet, niet meer vanuit angst.

Nieuwsgierig geworden naar wat familieopstellingen voor jou kan betekenen?

Als je het echt wilt weten, kom het dan gewoon eens een keer ervaren, zo’n opstellingendag. Je ziet dan de dynamieken, je ziet de lichaamshouding veranderen, de kaken die ontspannen, de gezichten die verzachten en jonger worden. Gun je jezelf ook die inzichten die nodig zijn om het echt anders te gaan doen? Geef je dan op voor een familieopstellingendag. Je leert veel van en over jezelf via de deelnemers in de groep. Soms willen deelnemers contact met elkaar houden en ontstaan er zelfs vriendschappen omdat er zoveel is gevoeld en gedeeld. Meld je aan! Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal en je bent meer dan welkom!

Ik ben Selma van der Heiden. Via www.krachtigvoorwaarts.com kun je bij mij terecht voor coaching, opstellingen en workshops intuïtief schilderen.

Ik breng energie in organisaties en mijn benadering zet iedereen ‘aan’ in de transformatie zodat beweging en perspectief ontstaat en het effect van de transformatie geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten, kennismaken of even sparren?

📬 stuur gerust een berichtje naar selma@krachtigvoorwaarts.com

📞 bel of stuur een appje naar 06 – 52 321 455

Klik hier om een tekst te typen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.